Rezultati ankete o inflacionim očekivanjima  

Rezultati ankete o inflacionim očekivanjima

Rezultati ankete o inflacionim očekivanjima

Istraživanje za Narodnu banku Srbije sprovodi Ninamedia

         Narodna banka Srbije otpočinje redovno mesečno izveštavanje javnosti o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva, što će doprineti njihovom usidravanju i postizanju stabilnosti cena u srednjem roku. Istraživanje o inflacionim očekivanjima za Narodnu banku Srbije sprovodi Ninamedia.

       Rezultati majske ankete agencije Ninamedia ukazuju na to da svi sektori očekuju da će se međugodišnja inflacija i u maju 2016. i u maju 2017. nalaziti unutar granica dozvoljenog odstupanja od cilja (4,0±1,5%).

      Finansijski sektor za godinu dana unapred očekuje međugodišnju inflaciju od 3,5%. Inflaciona očekivanja finansijskog sektora se od oktobra 2013. godine nalaze u granicama cilja (4,0±1,5%). Za period dve godine unapred (maj 2017), banke i osiguravajuća društva očekuju inflaciju na centralnoj vrednosti cilja od 4%.

     Sektor privrede za godinu dana unapred očekuje međugodišnju inflaciju na nivou od 3,5%. Inflaciona očekivanja privrede se nalaze u okviru granica dozvoljenog odstupanja od cilja od februara 2014. godine. Za period dve godine unapred, preduzeća očekuju inflaciju na nivou cilja Narodne banke Srbije (4%).

     Na veb-stranici Narodne banke Srbije pronaći ćete detaljan Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateće materijale (metodologiju istraživanja i anketni upitnik). Odgovarajuće vremenske serije u pronaći ćete u odeljku Statistika.  

     Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima objavljivaće se u mesečnoj dinamici pet radnih dana nakon sednice Izvršnog odbora na kojoj se donosi odluka o referentnoj kamatnoj stopi.

        Na Ninamedijinom sajtu možete preuzeti detaljniju prezentaciju sa rezultatima ankete.

Poslednje vesti

Arhiva vesti